Van prematuur tot dreumes – Een stapje dichter naar huis


Vorige week vertelde ik dat ze in het WKZ een foutje in het systeem hadden staan. In plaats van 27 weken en 6 dagen was Jayden volgens hun geboren op 27 weken en 4 dagen. Hierdoor duurde het dus iets langer voor hij 30 weken was en dus vervoerd mocht worden naar Deventer. Helaas voor ons kwam er dus nog een extra weekend tussen…

Maar toen wij zondagochtend bij Jayden kwamen om hem te verzorgen hadden ze een verrassing voor ons! Jayden was geslaagd voor de gehoortest!! En….. we moesten snel wat dingen gaan regelen want er was al een ambulance besteld om Jayden naar Deventer te vervoeren! Wauw!! Slik… eh…. jeetje…. Daar hadden we helemaal niet op gerekend. We hadden gelukkig onze kamer in het Ronald McDonaldhuis al bijna helemaal leeg en mijn schoonouders hadden de meeste spullen al mee naar Deventer genomen, maar toch… in plaats van Jayden verzorgen zijn we dus snel de laatste dingen gaan inpakken en hebben we de kamer helemaal schoongemaakt zodat we de sleutel in konden leveren. Onze auto stond alleen nog in Deventer omdat ik natuurlijk per ambulance naar Utrecht was gekomen, en Jus heeft geen rijbewijs dus de auto is al die tijd in Deventer gebleven. Zowel mijn schoonouders als mijn ouders waren niet thuis die ochtend dus we moesten iemand anders vinden die Jus en de laatste spullen kon ophalen. Gelukkig kon de oom van Jus direct komen! Ik mocht met de ambulance mee zodat ik bij Jayden kon blijven.

We kwamen een van de andere “nicu-ouders” tegen op de gang van het Ronald McDonaldhuis en konden gelukkig dus nog wel vertellen dat we naar Deventer zouden vertrekken. Jus werd inmiddels opgehaald en ik ging terug naar de Nicu om te kijken of de ambulance er al was en afscheid te nemen van de afdeling en andere ouders. Jayden was inmiddels door de verpleging verzorgd en was klaar voor vertrek. Maar de ambulance had een spoedrit ertussen gekregen dus die was nog onderweg. Omdat ik nog tijd genoeg had ben ik daarom eerst nog maar gaan kolven. Toen ik klaar was en weer de nicu op wilde lopen kwam ik nog een andere moeder tegen en heb ik daar nog een tijdje mee staan praten tot de ambulancebroeders er aan kwamen met de transportcouveuse. Ik mocht Jayden zelf uit zijn couveuse halen en in de transportcouveuse leggen. Dat was best een bijzonder moment! Een stap dichter bij huis!
Jayden kreeg zijn dekentje nog bij zich in de couveuse en alle moedermelk werd aan de ambulancebroeders meegegeven en toen konden we richting Deventer!!

De rit naar Deventer vond ik behoorlijk spannend. Zou Jayden er last van hebben? Zou hij geen dips krijgen onderweg? Gelukkig hoorde ik geen rare geluiden van achter komen dus dat stelde me wel gerust. Omdat we heel voorzichtig moesten rijden om de rit voor Jayden zo rustig mogelijk te laten verlopen duurde het iets langer als normaal om van Utrecht naar Deventer te rijden. Na een goed uur kwam eindelijk de skyline van Deventer in zicht! Jayden was voor het eerst in Deventer! Daar waar hij thuis hoort!

In het Deventer Ziekenhuis aangekomen zaten Jus en mijn schoonouders ons al op te wachten. We gingen gelijk de afdeling neonatologie op en hoorden daar dat Jayden de rit goed had doorstaan. Hij had twee kleine dips gehad maar had zichzelf goed hersteld.

Wat een verschil was dit zeg! Van een overvolle nicu naar een extreem rustige neo-afdeling. Behalve Jayden lag er op dat moment maar 1 ander kindje. We hadden dus een zaaltje voor onszelf.
De verpleging ging eerst jayden installeren en al snel was er tijd om ons wegwijs te maken op de afdeling en te vertellen hoe de gang van zaken daar is. We kregen een mapje mee met informatie en inloggegevens voor Jayden z’n webcam zodat we hem thuis ook konden zien.
Jayden was erg moe van de rit en om hem rust te geven zijn we lekker naar huis gegaan. Dat was maar vreemd. Thuis komen voelde eigenlijk helemaal niet zo als thuis komen want we waren niet compleet. Een beetje onwennig zaten we dan ook op de bank. We waren blij toen het weer tijd was om naar Jayden te gaan.

Helaas mochten we die avond niet buidelen omdat hij te vermoeid was. We kregen ook te horen dat er per dag bekeken zou gaan worden of er gebuideld mocht worden en het mocht sowieso maar 1 keer per dag. Wij waren gewend dat ik ‘s ochtends mocht buidelen en jus ‘s avonds, dus dit was even een flinke teleurstelling. We waren echter te overrompeld om er iets tegenin te brengen. We zaten een beetje doelloos naast zijn couveuse en durfden eigenlijk niet eens de deurtjes te openen omdat we bang waren dat dat ook niet mocht. Niet veel later zijn we dan ook maar weer naar huis gegaan.

De volgende ochtend moest Jus voor het eerst weer gaan werken. Ik ging dus alleen richting ziekenhuis en ging Jayden voor het eerst helemaal alleen verzorgen. Hij was nog heel moe dus buidelen mocht nog steeds niet. Ze hadden hem gewogen en hij woog inmiddels al 1430 gram! Ik heb een tijdje bij hem gezeten en wat tegen hem gepraat en na een uurtje ging ik weer naar huis.

Jus hoefde maar een halve dag te werken en mijn ouders zouden komen. Samen zijn we ‘s middags naar Jayden geweest om hem te verzorgen. En die avond mochten we eindelijk weer buidelen! Jus was aan de beurt en ik moest nog kolven, dus mijn mannen hebben een uurtje heerlijk liggen genieten en ik heb daar weer van zitten genieten!

Tot zover de verhuizing naar het Deventer Ziekenhuis. We waren heel blij dat hij nu zo dicht bij huis was (hemelsbreed is het ziekenhuis zo’n 300 meter bij ons huis vandaan), maar we hadden heimwee naar de nicu. We voelden ons weggerukt uit ons veilige hoekje en moesten echt enorm wennen aan een ander ziekenhuis, andere verpleging en ander beleid.

 

Vanaf de eerste dag hebben we filmpjes gemaakt van Jayden en hebben hier elke maand een compilatie van gemaakt. Het eerste maandfilmpje kun je hieronder bekijken. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!
Hebben andere prematuurouders de overgang naar een ander ziekenhuis ook zo ervaren? Of ging het bij jullie vloeiender/anders?

 

facebooktwitterpinterestmail

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>