Jayden Update – Het consternatie… eh… consultatiebureau 3


 

De week na Jayden’s verjaardag werden we weer verwacht op het consternatie… euh… consultatiebureau. Ik ga er altijd braaf naar toe, maar meestal kom ik gefrustreerd weer thuis omdat ze niets snappen van premature kinderen daar. Zo werd Jayden vlak voor zijn eerste verjaardag, hij was toen dus gecorrigeerd nog geen 9 maanden oud, geacht uit een gewone beker te drinken. Toen hij 15 maanden was, gecorrigeerd dus 12 maanden, vonden ze het wel zorgwekkend dat hij nog niet kon lopen. En dat zijn dan nog maar twee voorbeelden. Ik zal maar niet verder gaan want dan wordt dit een heel lang verhaal.

Het kijken naar de gecorrigeerde groeicurven, en zien dat hij in de loop van de tijd in de standaardcurve groeide en hij nu met twee jaar netjes op de middellijn van de curven zit dat gaat ze dan gelukkig nog wel goed af. En hij krijgt er netjes zijn inentingen. Verder heb ik inmiddels geleerd dat ik hun advies echt met een korrel zout moet nemen. Het ene oor in en het andere heel snel weer uit!

Maar de laatste keer was ik toch echt wel boos achteraf. We kwamen daar en Jayden werd zoals altijd eerst gemeten en gewogen en dat was ook allemaal weer prima. Daarna hebben we een poosje zitten wachten tot we de vraag kregen of we het goed vonden dat een co-assisent eerst naar Jayden zou kijken. Prima, daar zijn wij nooit zo moeilijk in. We gingen mee naar de behandelkamer en eerst werden wat vragen gesteld over hoe wij vonden dat het met Jayden gaat. Toen moest hij op schoot komen zitten en een paar blokjes stapelen. Dat laat Jayden zich dus niet vertellen en hij ging de blokjes in het bakje terug doen in plaats van een toren te maken. Geen probleem dachten wij. We weten dat hij het wel kan, maar hij vind er gewoon niets aan. Maar nee… daar kwam z’n eerste minteken op de lijst. Toen moest hij een bal oprapen van de grond. Jayden verloor z’n evenwicht en viel op zijn billen. Ik had net daarvoor nog verteld dat hij hypermobiel is en dus soms wat klungelig is en wat vaker valt dan een “normaal” kind. Maar dat was kennelijk niet van invloed want ineens had hij een achterstand wat grove motoriek betreft. Een kind van twee moet iets van de grond kunnen oprapen zonder te vallen. Het hielp natuurlijk niet in zijn voordeel dat hij daarna de bal schopte in plaats van gooide.

Omdat Jayden vrij verlegen kan zijn en dus echt niet het achterste van zijn tong laat zien aan zo’n co-assistent die hij nooit van z’n leven heeft gezien heeft hij nu dus ook een taalachterstand. Waarom? Omdat hij net op dat moment even geen had om woordjes te noemen die hij al kent, of even geen twee- of driewoordenzinnen op tafel legde.

En ja, toen werd het toch wel serieus want ze wilde dit wel even aan de arts voorleggen. Dus wij bleven even alleen achter in de kamer. Ik zei al direct tegen Justian dat het weer zo typisch is dat ze alleen maar kijken naar wat ze zien en niet luisteren naar wat de ouders vertellen. Er wordt direct een etiketje geplakt op een kind wat ze 10 minuten zien in een omgeving waar het niet op z’n gemak is.

Niet veel later kwam de arts ook binnen en werd bezorgd besproken dat Jayden toch wel extra begeleiding nodig gaat hebben op de peuterspeelzaal. Misschien is het wel beter als hij vier dagen gaat in plaats van twee. En de fysiotherapeut en logopedist kwamen ook al direct voorbij.
Ik gaf aan dat de kinderarts in het Deventer Ziekenhuis hem nu al twee jaar volgt en meer dan tevreden over hem is. Zo tevreden zelfs dat hij niet meer terug hoeft op controle. Dat wij dus denken dat een achterstand wel mee zal vallen.
“Ja” was het antwoord… “Maar jullie kunnen niet blijven doorgaan met hem drie maanden te corrigeren”. Wij corrigeren Jayden al maanden niet meer, wij beoordelen hem naar zijn kalenderleeftijd en volgens ons en onze omgeving is hij een heel gemiddeld kind. Maar nee.. er moet echt een VVE-indicatie voor Jayden komen en die papieren moeten direct worden ondertekend zodat we vlot kunnen ingrijpen als dat nodig is.
Nog steeds vond ik het wat overdreven allemaal en zei dat hij in mei op controle moet in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Dat hij daar weer beoordeeld wordt door een gespecialiseerde kinderarts en fysiotherapeut. Als zij vinden dat hij extra begeleiding nodig heeft dan gaan wij daar zeker niet tegenin. En daarnaast begint Jayden deze maand op de peuterspeelzaal en willen wij dat hij daar eerst even 2 tot 3 maanden de kans krijgt om te wennen en zich te ontwikkelen. Als de leidsters daar dan na die drie maanden ook zeggen dat we ons zorgen moeten maken dan gaan we verder stappen ondernemen.

Het komt er nu op neer dat er een VVE-indicatie is aangevraagd. Prima als ze dat dan per se willen, we maken op de peuterspeelzaal zelf wel afspraken. En over een half jaar willen ze Jayden graag weer zien.

Maar toch bleef het me dwarszitten allemaal. Wij gaan vol vertrouwen en trots naar zo’n afspraak toe. En komen er vandaan met een kind dat flink achterloopt…. dat wordt ons tenminste aangepraat. Ik was er echt boos om en kon het niet naast me neer gaan leggen. Ik ben bij mensen die Jayden goed kennen gaan peilen wat zij vinden en niemand gaf te kennen zich zorgen te maken. Beetje bij beetje werd ik wat rustiger en besloot het tijdens de kennismaking bij de peuterspeelzaal te bespreken.
Afgelopen dinsdag was die kennismaking en de eerste indruk van de leidster over Jayden was gelukkig heel positief. Zij kan zich niet vinden in het oordeel van het consultatiebureau en stelde uit zichzelf al voor om Jayden eerst maar een te laten wennen en zij Jayden te leren kennen. Als ze dan na twee of drie maanden iets opvalt dan zullen we dat dan gaan bespreken. Maar vooralsnog voorzien ze daar geen problemen.

Je snapt wel dat ik dus met een tevreden en opgelucht gevoel de peuterspeelzaal verliet!!

Heb jij ook zulke ervaringen met het consultatiebureau? Ik ben heel benieuwd hoe anderen daarmee omgaan!

 

facebooktwitterpinterestmail

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

3 Gedachten over “Jayden Update – Het consternatie… eh… consultatiebureau

 • Tanja

  Ik ben van de week bij het consultatiebureau geweest met Logan. Hij Is in 4 weken tijd van 3580gram naar 5210gram gegroeid! Super goed zou je denken. Nee hij Is toch wel iets te zwaar en voor de volgende keer mag dat niet zoveel zijn. Ik geef aan dat ik borstvoeding geef dus dat ik dat niet in de hand heb hoeveel hij aankomt en dat hij het wel nodig zal hebben (zeker als hij zo groot als zijn papa gaat worden). Zegt de kinderarts dat ik de voedingen maar wat moet gaan uitstellen. Zo ver ik weet kun je nooit te veel borstvoeding geven en ben je zo op je kind afgesteld dat je je kind geeft wat hij nodig heeft. En borstvoeding op verzoek geven is ook zoals het hoort. Dus als hij ieder uur wilt dan krijgt hij ieder uur, wilt hij iedere 3uur dan krijgt hij iedere 3uur. Jaylen zat ook eerst boven gemiddeld en kijk wat een tenger manneke het nu is.

  Om een lang verhaal kort te maken: bij mij gaat het ook het ene oor in en het andere oor uit!

  En zoals ik op de foto’s kan zien gaat Jayden ook hartstikke goed. Dus laat ze maar praten!

  • juci Post auteur

   Ik word hier nu al weer plaatsvervangend kwaad. Gewoon je moedergevoel volgen. Bij mij is al zo vaak gebleken dat dat de juiste weg is. En dat begon al toen Jayden nog in het ziekenhuis lag!

 • Arwinah de Roode - Wildenboer

  Hoi lieverd,

  Ik had eerder bij een reactie op fb bij jullie geschreven dat onze zoon ook te vroeg is geboren. Jouw verhaal is zo herkenbaar! Wij hebben dit precies hetzelfde meegemaakt! Jan heeft tot zijn 18e onder controle gestaan van het Erasmus Medische Centrum te Rotterdam en bij LMUC te Leiden (POP onderzoek). Elke keer als Jan weer op controle moest in de ziekenhuizen waren de uitslagen elke keer goed, hij had alleen een lichte leerachterstand en las van scheel kijken, maar dat zijn dingen die bij te vroeg geboren kinderen voorkomen! Met Jan was het ook zo dat waar hij liep, daar lag hij ook, een echte struikelbeentje!
  Kwamen wij bij het consultatiebureau, dan was er niets goed, zijn ontwikkeling, zijn motoriek, zijn spraak, helemaal niets! En ook wij zeiden elke keer dat Jan 3 maanden te vroeg is geboren en weer werd daar geen rekening mee gehouden, dus elke keer een negatieve uitslag. Wij hebben altijd naar onszelf geluisterd en nooit wat aangenomen van het consultatiebureau, wij vroegen advies aan mijn moeder en schoonmoeder en moet je nu mijn bijna 2 meter lange jongen zien, mankeert niets, heeft goede diploma’s behaald en het enige medische wat bij hem is gebeurd is dat hij 3 x aan zijn schele ogen is geopereerd.
  Meid, luister naar je hart, jullie zijn er constant bij en zien zijn ontwikkeling. Luistert naar de mensen om je heen en pak daar adviezen uit waar je wat aan hebt en laat je niets aanpraten waar jullie je niet goed bij voelen! Jayden is jullie kind en jullie bepalen wat goed of fout is en wat er wel of niet gaat gebeuren!
  Veel liefs, Arwinah